Tohtoročné voľby do VÚC budú stáť 245 miliónov korún

06.07.2005 Celý región

Tohtoročné voľby do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnia v sobotu 26. novembra, budú stáť 245 miliónov korún. Vyplýva to z návrhu Organizačno-te...
Tohtoročné voľby do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnia v sobotu 26. novembra, budú stáť 245 miliónov korún. Vyplýva to z návrhu Organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktorý predloží minister vnútra Vladimír Palko 6. júla na rokovanie vlády.

Vyše 212 miliónov korún použije ministerstvo vnútra najmä na zabezpečenie hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov, vybavenie volebných miestností a ochranu verejného poriadku. Zvyšok vo výške 33 miliónov korún je určený pre Štatistický úrad na spracovanie výsledkov volieb.
Ministerstvo vnútra musí pre samosprávne kraje a krajské a obvodné úrady do 15. augusta vydať pokyny koordinujúce prípravu volieb. Samosprávne kraje najneskôr 65 dní pred konaním volieb zverejnia oznámenie o volebných obvodoch a počtoch poslancov. V každom samosprávnom kraji sa utvoria jedno alebo viacmandátové volebné obvody. Poslanci zastupiteľstva v nich budú volení pomerne k počtu obyvateľov samosprávneho kraja. Politické strany alebo nezávislí kandidáti podávajú svoje kandidátne listiny zapisovateľom volebnej komisie samoprávnych krajov najneskôr 40 dní pred voľbami.
Pokyn na zvýšenú ochranu verejného poriadku počas volieb rezort vnútra vydá do 31. októbra. Štatistický úrad vykoná do 22. novembra celoplošnú skúšku spracovania volebných výsledkov. Prvé zasadnutie volebnej komisie samosprávneho kraja sa uskutoční do 22. októbra. Obvodné a okrskové volebné komisie zasadnú najneskôr do 1. novembra. Ústrednú volebnú komisiu zvolá predseda vlády najneskôr 6. novembra.
Vláda sa bude zajtra zaoberať aj Správou o činnosti obecných polícií za rok 2004. V minulom roku na Slovensku vykonávalo činnosť 150 obecných polícií, v ktorých pôsobilo 2192 policajtov. Príslušníci obecnej polície vlani vykonali vyše 257 000 zákrokov, v 90 prípadoch použili zbraň. V takmer 60 000 prípadoch použili donucovacie prostriedky, najmä tzv. papuče na vozidlách. Obecné polície minulý rok riešili 356 382 priestupkov, polovicu z nich na mieste blokovými pokutami vo výške vyše 42 miliónov korún. Takmer 50 percent priestupkov sa týkalo porušenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
 

Vyberte región